Käksmärta
Besvär med käken är den vanligaste orsaken till smärtan i ansiktet och kan komma från många olika källor. Vanligaste orsaken är muskler eller leder i käken och nacken, stress samt trauma. 1 av 3 med långvarig smärta i käken har tidigare drabbats av whiplash. Även hållningen, bettfel, tänder, tandkött och tandläkarbesök kan orsaka smärtor. Symtom som huvudvärk, smärta över käken och tinningarna, gnissla tänderna eller bita ihop är vanliga besvär som man kan ha. Ofta är även vestubulära och limbiska systemen påverkade. Sömnsvårigheter, trötthet och försämrad reaktionsförmåga är något som även förekommer. Vid långvarig smärta i andra delar av kroppen och stress så är ofta käkbesvär förekommande. Det är bra att söka hjälp om man har käksmärta för att hitta orsaken till och att åtgärda det som skapat besväret. Desto tidigare man tar tag i besväret desto lättare är det att åtgärda.
För att förebygga och lindra käkbesvär kan du regelbundet vara fysisk aktiv, se till att du sover bra, äter bra mat, dricker tillräckligt med vatten och tänker på både din hållning och ergonomi. Se till att du inte spänner käken under dagarna samt tuggar mycket tuggummi då det kan orsaka besvär. Stress kan vara en bidragande faktor så avslappningsövningar och stresshantering kan hjälpa till. Även dina tänder och tandkött kan orsaka smärta i käken och misstänker du det är fallet så undersök det hos din tandläkare. Bettskena kan vara en bra åtgärd för att skydda dina tänder.
När du söker till oss för smärta i käken så börjar vi med att prata igenom dina besvär för att skapa oss en tydlig bild av dina symtom och hur de uppkommit. Vidare gör våra naprapater en noggrann undersökning för att utesluta eller bekräfta orsaker till din käksmärta för att kunna applicera den effektivaste behandlingsmetoden för dig och dina besvär. Behandlingsteknikerna vi använder varierar beroende på dina symtom och undersökningsfynd men kan omfatta bl.a. manipulation/justering, mobilisering, dry needling, pressur, massage och stretching. Vi ger även övningar du kan göra på egen hand samt rådgivning gällande hållning, ergonomi och andra livsstilsrelaterade faktorer.
Om du har några frågor så är du alltid välkommen att kontakta oss.
Jonatan Därndal
Leg. Naprapat
Actus Naprapati
22 apr. 2022