Med cervikogen menas att huvudvärken orsakas av besvär i nacken. Cervikogen huvudvärk drabbar ca 5% av befolkningen. I de flesta fall så orsakas det av en skada eller dysfunktion i diskarna, lederna eller nerverna i nacken. En historik med hjärnskakning, whiplash eller annan nackskada är vanligt. Symtomen är främst ensidig huvudvärk som strålar från nacken, ofta mot tinning- och öga och begränsad rörelse i nacken. Besvären provoceras genom rörelse och belastning av nacken. I de flesta fall skapas det även spänningar och dysfunktioner i nacken och huvudets muskulatur som ger del av smärtan.

Det är viktigt att få hjälpa med att hitta orsaken till huvudvärken och åtgärda det som skapat besväret. Desto tidigare man tar tag i besväret desto lättare är det att åtgärda och förebygga.

Om du har fått ett slag mot huvudet och efter det fått huvudvärk och känner dig slö, plötsligt fått en intensiv huvudvärk, huvudvärk samtidigt som du har feber och är stel i nacken, yrsel, synförändring så kontakta 1177 för rådgivning och eventuell akut vård.

Om du har kraftiga symtom så sök vård på en akutmottagning direkt.

För att förebygga och lindra huvudvärk kan du regelbundet vara fysisk aktiv, se till att du sover bra, äter bra mat, dricker tillräckligt med vatten och tänker på både din hållning och ergonomi. Stress kan vara en bidragande faktor så avslappningsövningar och stresshantering kan hjälpa till. Även din syn kan orsaka huvudvärk och misstänker du det så undersök synen hos din optiker.

Med naprapatbehandling och rehab så försvinner oftast besvären. I vissa fall krävs annan typ av behandling som tex. Läkemedel och nervblockader. När du söker till oss för huvudvärk så börjar vi med att prata igenom dina besvär för att skapa oss en tydlig bild av dina symtom och hur de uppkommit. Vidare gör våra naprapater en noggrann undersökning för att utesluta eller bekräfta orsaker till din huvudvärk för att kunna applicera den effektivaste behandlingsmetoden för dig och dina besvär. Behandlingsteknikerna vi använder varierar beroende på dina symtom och undersökningsfynd men kan omfatta bl.a. manipulation/justering, mobilisering, dry needling, pressur, massage och stretching. Vi ger även övningar du kan göra på egen hand samt rådgivning gällande hållning, ergonomi och andra livsstilsrelaterade faktorer.

Om du har några frågor så är du alltid välkommen att kontakta oss.

Jonatan Därndal
Leg. Naprapat
Actus Naprapati

23 sep. 2022