https://actusvega.bestille.no/OnCust2/> Golfarmbåge - Medial Epikondylit - Actus Naprapati - Symtom, Orsak & Behandling

Golfarmbåge - Medial Epikondylit

Hur blir man av med golfarmbåge?
En guide för goldare

Har du drabbats av smärta i armbågen efter en golfrunda? Då är du inte ensam. Golfarmbåge, även känt som medial epikondylit, är en vanlig överbelastningsskada som kan påverka såväl amatörgolfare och professionella spelare. I denna artikel kommer vi att undersöka orsakerna bakom golfarmbåge, dess symtom och behandlingsalternativ, inklusive hur naprapati och manuell behandling kan hjälpa dig att återfå smärtfri rörlighet och funktion.

Vad är golfarmbåge?

Golfarmbåge är en skada som påverkar senorna på insidan av armbågen. Denna överbelastningsskada uppstår på grund av upprepad rörelse och överansträngning av underarmens muskler och senor. Golfarmbåge drabbar ca. 35 % av alla amatörspelare och 7 % av alla proffs. Den drabbar inte bara golfare utan även andra idrottare inom ffa kastidrotter och personer som har upprepade och ensidig belastning i sitt arbete eller på sin fritid.

Golfarmbåge
Golf

Hur vet man om man har golfarmbåge?

Att identifiera golfarmbåge kan vara relativt enkelt om du känner igen dess vanliga symtom. De vanligaste tecknen på golfarmbåge inkluderar smärta och ömhet på insidan av armbågen. Smärtan tilltar gradvis, i början är den ofta mild men allt eftersom blir besvären mer frekventa och smärtsamma. Denna smärta kan stråla ner längs underarmen. I många fall kan man också få svårt att greppa eller lyfta saker.

Hur lång tid tar det att bli av med en golfarmbåge?

Den tid det tar att återhämta sig från en golfarmbåge kan variera beroende på skadans omfattning och individuella faktorer. Med snabbt omhändertagande, rätt behandling och rehabilitering kan många golfare förbättra sitt tillstånd inom några veckor. Vid mer långvariga besvär kan det ta längre tid att bli helt återställd. Det är inte helt ovanligt att det kan ta 6-12 månader för en golfarmbåge bli bra. 

Varför får man en golfarmbåge?

Golfarmbåge orsakas främst av upprepad rörelse och belastning som skapar en  överansträngning av muskler och senor i underarmen. Golfsvingen engagerar dessa muskler och senor mycket, vilket sätter dem under ökad stress. Om du har felaktig teknik eller om du spelar mycket golf utan ordentlig uppvärmning och återhämtning kan risken för medial epikondylit öka.

Kan man träna bort golfarmbåge?

Ja, träning och rehabiliteringsövningar kan vara en viktig del av att behandla och förebygga golfarmbåge. Genom att stärka musklerna runt armbågen och förbättra flexibiliteten kan du minska risken för återkommande skador. En kvalificerad naprapat med erfarenhet inom idrottsmedicin kan hjälpa dig att utforma ett anpassat träningsprogram som passar dina behov. I kombination med manuell behandling av naprapat får du allra störst effekt på träning och rehab. Det är även viktigt att se över tekniken i golfsvingen, att ta hjälp av en duktig golftränare som kan hjälpa dig att förbättra svingen och minska belastningen över armbågen. 

Golflektion
Behandling golfarmbåge

Behandling av golfarmbåge – Hur kan naprapati och manuell behandling hjälpa?

När det gäller att behandla golfarmbåge är manuell behandling en effektiv metod. Genom att använda sig av olika tekniker som manipulation, massage, stretching, dry needling/akupunktur och el-akupunktur kan en naprapat hjälpa till att lindra smärta och minska spänningar i armbågen. Dessutom kan naprapatin fokusera på att korrigera eventuella underliggande biomekaniska obalanser som kan ha bidragit till skadan och förbättra funktionen. Manuell behandling i kombination med rätt rehabilitering ger bäst effekt. 

Armbågsskydd eller ortos kan användas initialt för att avlasta armbågen och vid oundviklig belastning men bör inte användas i någon större eller längre utsträckning eftersom det är viktigt att musklerna och senorna kring armbågen får bygga upp styrkan och funktionen utan externt stöd. Injektioner med kortison rekommenderas inte längre då det har visat sig försvaga ligament, senor och muskler vilket på lång sikt hämmar återhämtningen och ökar risken för återfall. 

En naprapat kan även ge dig råd om ergonomi och teknik för att förhindra att golfarmbåge återkommer. Genom att få professionell hjälp tidigt kan du förbättra chanserna för en snabb och hållbar återhämtning. Med en väl utförd rehabilitering och behandling så kan du med hjälp av en naprapat förbättra funktionen generellt i kroppen och på så sätt även förbättra din golf och få en bättre prestationsförmåga. 

Avslutande tankar

Golfarmbåge kan vara en frustrerande skada som påverkar din förmåga att prestera och spela golf. Men med rätt behandling och rehabilitering finns det hopp om att återfå funktion och smärtfrihet. Att ta itu med golfarmbåge i ett tidigt skede och få hjälp av en naprapat är nyckeln till din återhämtning. 

Om du upplever smärta eller obehag i din armbåge, tveka inte att kontakta oss. Med rätt vård och behandling kan du snart vara tillbaka på golfbanan, redo att utmana dig själv igen.

Jonatan Därndal
Leg. Naprapat
Actus Naprapati