Impingement syndrom axeln - Actus Naprapati

Impingement syndrom axeln

Var fjärde person drabbas av besvär i axeln, varav impingementsyndrom (inklämningssyndrom) i axeln är den vanligaste diagnosen. Impingement ett besvär som kan skapa smärta i axeln och i de flesta fall är det en sena som kläms in. Det kan även vara en slemsäck som har blivit irriterad och skapar besväret. Vid impingement gör det ont i vissa eller flera rörelser och det kan vara svårt att använda axeln som vanligt. Främst gör det ont att lyfta armen högt samt så kan de skapa försämrad kraft i armen. Axeln är en speciell och rörlig led som kan röras i alla riktningar. För att skapa stabilitet och hålla axeln på plats finns det många muskler, senor och ligament. Det finns trånga passager i axeln där senor passerar och där kan de klämmas in. Vid impingement blir det för trångt och senorna kommer i kläm vid vissa rörelser. Orsaken till impingement brukar vara överbelastning eller åldersförändringar, ibland är det en kombination av båda. Många hantverkare, simmare, tennis- och padel spelare drabbas av impingement.

Ergonomi och hållningen påverkar axeln väldigt mycket och är viktig att arbeta med i både förebyggande och åtgärdande syfte. Även förebyggande träning och behandling är bra. Om du drabbats av impingement så är det viktigt att söka hjälp för behandling och träning, för att stärker upp och förbättra funktionen över axel, nacke och skuldra. Det är viktigt att avlastar senan, stimulera läkningsprocessen och arbeta långsiktigt för att förhindra återkommande besvär.

När du söker till oss för impingement så börjar vi med att prata genom dina besvär för att skapa oss en tydlig bild av dina symtom och hur de uppkommit. Vidare gör våra naprapater en noggrann undersökning för att utesluta eller bekräfta orsaker till din smärta för att kunna applicera den effektivaste behandlingsmetoden för dig och dina besvär. Behandlingsteknikerna vi använder varierar beroende på dina symtom och undersökningsfynd men kan omfatta bl.a. manipulation/justering, mobilisering, dry needling, pressur, massage och stretching. Vi ger även övningar du kan göra på egen hand samt rådgivning gällande hållning, ergonomi och andra livsstilsrelaterade faktorer.

Om du har några frågor så är du alltid välkommen att kontakta oss.

Jonatan Därndal
Leg. Naprapat
Actus Naprapati

12 maj 2022