Har du en återkommande smärta som aldrig blir helt bra?

En stor anledning till att vi människor har en så finslipad motorik är att vår sensorik hela tiden ger oss information om vad som händer i kroppen när vi rör oss. Denna information innefattar allt från hur våra leder rör sig till hur mycket hud och bindväv sträcks ut. Detta sker hela tiden, t.ex. när vi går eller plockar upp något från marken.

Nervsignaler från alla våra olika sinnesintryck har alltså en direkt påverkan på hur vi rör oss. Men vad händer om ett område signalerar för mycket? 

Vi kan ta en fotledsstukning som exempel, vilket de flesta av oss har råkat ut för någon gång. Att stuka foten eller trampa snett gör oftast väldigt ont, men det är inte själva smärtupplevelsen som inträffar först utan det är reflexen att försöka rädda upp situationen. I själva skadeögonblicket kommer alla muskler som skulle förvärra stukningen att få en reflexmässig minskad aktivering. Att nervsystemet själv kan ta kontroll över dina rörelser är ett enkelt och väldigt snabbt sätt att förhindra mer skada i det akuta skedet.

Nackdelen med detta är att den stukade fotleden kan fortsätta att signalera till nervsystemet att den bör skyddas även när skadan läkt. Denna felaktiga information gör att nervsystemet fortfarande tror att fotleden är stukad. Har man en sensorisk överkänslighet i ett område kommer nervsignalerna att bli överdrivna och leda till ett ofördelaktigt rörelsemönster. Detta är en ren skyddsmekanism från början men som fortfarande kan finnas kvar i tidigare skadade områden. Tyvärr leder just detta ofta till nya besvär, genom en ökad belastning på andra delar av kroppen.

Om du någon gång i ditt liv upplevt en stark smärta t.ex. från tatueringar, operationsärr eller att du ramlat på svanskotan en hal vinterdag, kan det ha blivit en överkänslighet i dessa områden som orsakar nya besvär. Exempelvis ryggsmärta som aldrig tycks gå över.

För att få nervsystemet och receptorerna att fungera som det ska igen krävs det rätt typ av behandling och rehabilitering.

Jonatan Därndal
Leg. Naprapat
Actus Naprapati