https://actusvega.bestille.no/OnCust2/> Nackspärr - Actus Naprapati

Nackspärr

När en drabbas av nackspärr så blir nacken stel och gör ont. Det känns som att musklerna krampar och du får svårt att röra på huvudet. Ibland är det speciellt vissa rörelser som blir begränsade och andra gånger är det alla. Huvudvärk, käksmärta, yrsel, ostadighetskänsla och spänningar ner mot axlar och skuldror är även vanliga symtom. Besvären kan debutera plötsligt vid någon rörelse eller att du vaknar upp med det. Men det kan även byggas upp övertid. Oftast är det många bakomliggande faktorer som orsakar besväret. Det kan vara bl.a. överbelastning, dålig hållning, trauma, stress och många andra saker, ofta i kombination. Se till att söka hjälp för att utreda och behandla din nackspärr ordentligt för att snabbt få bort smärtan och kunna undvika att det ska hända igen.

Om du har fått ett slag mot huvudet eller nacken och efter det fått smärta och känner dig slö, plötsligt fått en intensiv huvudvärk, du får huvudvärk samtidigt som du har feber och är stel i nacken, yrsel eller synförändring ska du kontakta 1177 för rådgivning och eventuell akut vård. Om du har kraftiga symtom så sök vård på en akutmottagning direkt.

Förebyggande arbete är alltid bra. Rörelse och fysiskt aktivitet är ett effektivt sätt att förebygga de flesta problem du kan drabbas av. Det är även bra att specifikt bygga upp musklerna i nacken och käken samt förbättra dess funktion. Ergonomi och hållning är något som kan påverka nacken mycket och det är även bra att få in regelbundna rörelsepauser om du är mycket stilla under dagarna. Se även över din kudde, ha en som skapar stöd för din neutrala kurvatur. Vilken typ och tjocklek på kudden kan variera utefter hur just du ser ut, fungerar och sover.

Om du har råkat ut för nackspärr så se till att söka hjälp för att utreda och behandla din nackspärr ordentligt för att snabbt få bort smärtan och kunna undvika att det ska hända igen. Du kan själv även börja med att jobba med den rörelse som inte gör ont samt få upp värmen genom promenader. Värmande liniment eller vetekudde kan kännas skönt då det lindrar smärtan och ökar cirkulationen lokalt.

När du söker till oss för nackspärr så börjar vi med att prata igenom dina besvär för att skapa oss en tydlig bild av dina symtom och hur de uppkommit. Vidare gör våra naprapater en noggrann undersökning för att utesluta eller bekräfta orsaker till din nacksmärta för att kunna applicera den effektivaste behandlingsmetoden för dig och dina besvär. Behandlingsteknikerna vi använder varierar beroende på dina symtom och undersökningsfynd men kan omfatta bl.a. manipulation/justering, mobilisering, dry needling, pressur, massage och stretching. Vi ger även övningar du kan göra på egen hand samt rådgivning gällande hållning, ergonomi och andra livsstilsrelaterade faktorer.

Om du har några frågor så är du alltid välkommen att kontakta oss.

Jonatan Därndal
Leg. Naprapat
Actus Naprapati

29 apr. 2022