Vad är det som gör ont?

Under foten har vi förutom flera muskler, senor och ligament även en kraftig bindväv som kallas för plantar fascian. Våra fötter är de kroppsdelar som dagligen belastas mest och plantar fascians uppgift är att stabilisera fotens rörelser och framför allt fördela den kraft som uppstår när vi tex går eller springer. 

Smärta under foten är vanligt både hos idrottare och ”vanligt folk” och plantar fascian anses vara den struktur under foten som oftast gör ont vid dessa typer av besvär. Kanske har du fått höra att din fotsmärta är plantar fasciit, plantar fasciopati eller plantar fascialgi? Gemensamt för dessa namn är helt enkelt bara att det gör ont under foten och att man anser att smärtan kan härledas till just plantar fascian. Smärtan brukar vara värst på morgonen och vid belastning men det är också vanligt att smärtan avtar när man blivit ”varm i kroppen”, för att sedan återkomma. Det brukar också göra ont att trycka mitt på fotens undersida. Ordet hälsporre används ibland, vilket oftast är samma sak, men mer om det i ett senare inlägg! 

Varför gör det ont?
Som övriga delar av kroppen mår även fotens 26 ben och 56 leder bra av att belastas och röra på sig. Benen är rejält uppbyggda och betydligt kraftigare än motsvarande ben i våra händer. Fötterna är helt enkelt anpassade för att bära upp vår vikt och att dagligen belastas. 

Även om fötterna gillar att belastas är det oftast en plötsligt ökad belastning som orsakar smärtan. Kanske har man fått ett nytt jobb där man står upp mycket, eller stegrat sin löpträning för att delta i ett lopp. Många gånger kan besvären komma på våren då snön smält och man bestämt sig för att börja promenera till jobbet. Andra gånger har man inte belastat foten annorlunda alls men däremot slarvat med sömnen eller haft det väldigt stressigt i vardagen. Detta kan också vara bidragande orsaker till besvären, då återhämtningen av plantar fascian kan bli påverkad. 

Anledningarna kan som sagt vara många men det gemensamma är att belastningen på foten har ökat snabbare än vad strukturerna har kunnat anpassa sig till. 

Vad kan man göra åt det?
På Actus Naprapati kan vi lindra din smärta, återställa funktion och förebygga framtida besvär med manuell terapi och rehabilitering. Muskel- och ledbehandling brukar vara väldigt uppskattat och vi kan även tejpa foten för att på så sätt avlasta besvären. Självklart visar vi även hur du själv kan tejpa foten för att fortsatt avlasta besvären även mellan dina besök hos oss. 

Då smärta under foten oftast är orsakat av en för stor belastning mot vad man är van vid, är det viktigaste att man hittar sätt att avlasta foten. Löpning är oftast lite för mycket i början, men på Actus Naprapati kan vi guida dig och hjälpa dig att hitta någon annan träningsform du tycker är rolig – och som låter foten återhämta sig i lugn och ro. Besvären sitter tyvärr oftast i ett tag, men rätt behandling och rehab ger dig de bästa förutsättningarna för en så snabb återhämtning som möjligt. 

Vi ser även till så att funktionen i resten av din kropp är så bra som möjligt. Vid besvär under foten är det vanligt att man, av andra orsaker, inte fördelar belastningen över tex. knä och höft fullt ut. Då blir det automatiskt en större belastning på foten än vad som kanske hade behövts. Vi kan korrigera detta och på så sätt minska belastningen på foten.

Elias Berglund
Naprapat
Actus Naprapati

22 juli 2021