Sommartips - Actus Naprapati

Sommarträning och Avkoppling: Håll dig Aktiv och Njut av Semestern

Sommaren är här och det är dags att ta till vara på den härliga värmen och semestern. Vi på Actus Naprapati vill se till att du får en aktiv och avkopplande sommar samtidigt som du tar hand om din hälsa och fortsätter att vara aktiv. Här är några tips för att hjälpa dig hålla igång träningen och njuta av semestern fullt ut:

Fysisk och mental återhämtning under ledighet:

Har du svårt att rensa dina arbetstankar och helt varva ner under lediga stunder? Ta hjälp av några goda råd om hur du får maximal återhämtning under din semester.

Börja din semester med aktiv avkoppling:

Poängen med semestern är att få tid för vila, återhämtning och njuta av livet. Vad ska vi tänka på, för att ge både kropp och själ den nödvändiga vilan samt bibehålla en god hälsa? Det är viktigt att skapa en bra start på semestern och hjälpa kroppen att varva ner. Du gör detta genom att hitta den metod för avkoppling som fungerar bäst för dig.

Ta reda på hur du vilar bäst:

Det som ger dig mest avkoppling från arbete och stress och ny energi. Är det en promenad i skogen, en tv-serie i soffan, en snabb löprunda, en kopp kaffe med en vän, leka med dina barn eller ett gott skratt med någon du älskar? Fundera på om dina vanliga metoder för vila verkligen har önskad effekt eller om du behöver hitta något nytt sätt.

Ta hjälp till avslappning:

Unna dig en behandling som hjälper dig slappna av och släppa stressen. Naprapatbehandling, massage eller akupunktur/dry needling minskar dina spänningar, ökar din återhämtning och minskar symtomen från ångest och depression.

Undvik sociala medier och skärmanvändning:

Genom att minska användandet så kan du lättare slappna av och ge din hjärna den återhämtning som du behöver. Extra viktigt 1-2 timmar före sängdags så att hjärnan också får slappna av innan du lägger dig.

Hjälp dig själv att glömma vad som är stressigt:

Packa undan dator, väska och andra saker du använder i jobbet för att kunna koppla bort från arbetet. Detta gör det lättare för hjärnan att skilja mellan aktivitet och återhämtning.

Lägg tid på en hobby eller testa något nytt som inte är relaterat till arbete:

Du behöver inte bli världsmästare, men att lägga tid på en hobby eller utveckla en ny färdighet under semestern är ett bra sätt att varva ner från jobbet. Att behärska något nytt förbättrar självförtroendet och får dig att må bättre. Att göra en aktivitet du mår bra av ger ofta bra avkoppling och en positiv effekt på din hälsa.

Vad är effektiv avkoppling? Du får den mest effektiva avkopplingen när:
– Du glömmer alla tankar om krav från jobbet och privatlivet när du gör aktiviteten.
– Du bestämmer allt kring själva aktiviteten: Vad, var, när och hur.
– Du lär dig något nytt genom aktiviteten.
– Du varierar aktiviteten.
– Du känner dig mentalt och fysiskt avslappnad efter avslutad aktivitet

Träning ökar din tolerans för stress:

Alla upplever stress i vardagen i större eller mindre utsträckning. Därför tycker många att det kan vara svårt att varva ner under semestern och ge kroppen den nödvändiga vilan. Kortisol är ett hormon som utsöndras i kroppen under stress, vilket är bra för att prestera maximalt under en kort tid, men som skadar kroppen på lång sikt. Fysisk aktivitet hjälper till att öka stresstoleransen eftersom du utsätter din kropp för en kontrollerad stressreaktion. Det höjer tröskeln för utsöndring av kortison, och du påverkas inte lika lätt av stress som du skulle vara utan fysisk aktivitet. Träning tillsammans med vila hjälper dig att stärka kroppens försvar mot stress och ökar din förmåga att återhämta dig.

5 tips för fysisk aktivitet under semestern:

Regelbunden fysisk aktivitet bygger upp en buffert mot stress. Exakt vad du gör spelar ingen roll. Det viktiga är att du gör något och att du gör det ofta. Allt räknas så länge din puls går upp och du blir lite andfådd.

  1. Gå på vandring, i skogen, på stranden eller i olika städer. Motion är alltid något din kropp uppskattar oerhört och det hjälper till att hålla stressnivåerna låga. Är du en person som ofta går snabbt, eller gillar att promenera? Då kan du försöka ändra takten. Utmana dig själv på områden du tycker är svåra, då kan du känna dig extra stolt efteråt.
  1. Du behöver inte alltid gå till gymmet för att träna. Utmana din kreativitet. Kanske är det roligare med en fotbollsmatch ute på gräsmattan eller att dansa till gamla låtar. Använd din fantasi! Yoga, tai-chi och qigong är några aktiviteter som visat sig minska symtomen på depression och ångest. Är det inte något du är intresserad av att prova så kan en stund med lugn stretching och rörlighetsträning ge samma effekt. 
  1. Gör mål för din fysiska aktivitet under semestern. Vissa av oss motiveras av att nå ett mål, men kom ihåg att då måste målet vara realistiskt. Det bör också vara så specifikt som möjligt, helst mätbart och med en bestämd tid. Ett exempel skulle vara 10 000 steg om dagen under hela Juli. Eller varför inte prova en helt ny sport med familj eller vänner och utmana dem på en turnering i slutet av sommaren?
  1. Gör något du tycker om, gärna tillsammans med andra. Tycker du att det är skrämmande eller svårt att träna och motivera dig själv? Allt blir roligare med sällskap. Se till att andra också är delaktiga, så att ni kan hjälpa varandra de dagar som inspiration och motivation väntar på. Det viktigaste är att du rör dig.
  1. Tillbringa tid utomhus. Tänk dig en rogivande joggingtur, eller en morgon som avslutas med ett nytt dopp i havet. Eller träffa några goda vänner för att göra ett utmanande cirkelpass tillsammans. Alla väljer sina bästa (eller sämsta) övningar, och när dessa kombineras får du ett träningspass som förmodligen innehåller mycket skratt.

Kom ihåg att njuta av semestern och ge dig själv tid att återhämta dig både fysiskt och mentalt. Ha en fantastisk sommar och glöm inte att fortsätta med dina övningar och träning för att hålla din hälsa i toppform!

Följ oss gärna på våra sociala medier där kan du får tips och tricks om olika övningar eller besvär. 

Varma hälsningar,
Jonatan Därndal
Leg. Naprapat
Actus Naprapati