Spänningshuvudvärk är den vanligaste formen av huvudvärk och 70% av alla människor drabbas. Den orsakas av spänningar och stelhet i främst käke och nacke. Symtom vid spänningshuvudvärk kan vara smärta i huvudet över tex. Pannan och tinningarna men även värk i käken och nacken. Oftast är det en dov, molande smärta som kan kännas på båda sidorna. Ömma punkter i huvud, nacke samt käken är vanligt och du kan även känna dig trött, har yrsel, öronsus, problem med minnet och svårt att koncentrera dig. Värken kan vara från timmar till dagar samt vara ett återkommande problem.

Spänningshuvudvärk kan gå över av sig själv men det är alltid bra att få hjälpa hitta orsaken till och att åtgärda det som skapat besväret. Desto tidigare man tar tag i besväret desto lättare är det att åtgärda.

Om du har fått ett slag mot huvudet och efter det fått huvudvärk och känner dig slö, plötsligt fått en intensiv huvudvärk, huvudvärk samtidigt som du har feber och är stel i nacken, yrsel, synförändring så kontakta 1177 för rådgivning och eventuell akut vård.

Om du har kraftiga symtom så sök vård på en akutmottagning direkt.

För att förebygga och lindra spänningshuvudvärk kan du regelbundet vara fysisk aktiv, se till att du sover bra, äter bra mat, dricker tillräckligt med vatten och tänker på både din hållning och ergonomi. Stress kan vara en bidragande faktor så avslappningsövningar och stresshantering kan hjälpa till. Även din syn kan orsaka huvudvärk och misstänker du det så undersök synen hos din optiker.

När du söker till oss för huvudvärk så börjar vi med att prata igenom dina besvär för att skapa oss en tydlig bild av dina symtom och hur de uppkommit. Vidare gör våra naprapater en noggrann undersökning för att utesluta eller bekräfta orsaker till din huvudvärk för att kunna applicera den effektivaste behandlingsmetoden för dig och dina besvär. Behandlingsteknikerna vi använder varierar beroende på dina symtom och undersökningsfynd men kan omfatta bl.a. manipulation/justering, mobilisering, dry needling, pressur, massage och stretching. Vi ger även övningar du kan göra på egen hand samt rådgivning gällande hållning, ergonomi och andra livsstilsrelaterade faktorer.

Om du har några frågor så är du alltid välkommen att kontakta oss.

Jonatan Därndal
Leg. Naprapat
Actus Naprapat

11 apr. 2022